
בשנת 2011 הוזמנתי לכתוב ל-YNET טור על הנושא 'איך בוחרים סדנת כתיבה.' סיפרתי בו, כי עמוס עוז, בספרו "באור התכלת העזה," כתב משל יפה על הסופר כגלגולו של המספר הקדום, היושב מסביב מדורת השבט ומספר לקהלו את סיפוריו. המשל הזה לימד אותי הרבה, בנערותי, על עבודת הסופר. אבל בסדנאות הכתיבה שהשתתפתי בהן באותו זמן, גיליתי שפעמים רבות אתה הופך בהן לא לסופר, אלא לצלי של מדורת השבט. כי סדנאות הכתיבה מתנהלות כמין טקס צליבה, שבו מדי שבוע מועלה משתתף אחר על המוקד, נצלה בביקורת של חבריו וחברותיו, וכך גם חדל לכתוב.
בשנים הרבות שבהן אני מלמד כתיבה נתקלתי, לצערי, בנפגעי סדנאות קודמות, שהגיעו אלי בלי יכולת לכתוב. עם פחד משתק מפני הנייר או המקלדת. לעתים מדובר באנשים שכתבו מאז ילדותם. אך בשל השתתפותם בסדנת כתיבה לא טובה, והיתקלותם בביקורת לא מנוהלת נכון של חבריהם, נקלעו למחסום כתיבה ממושך וקשה.
סדנה לכתיבה היא מקום פגיע מאוד. עליה להתנהל לא כזירה קניבלית, שבה כל אחד תוקע שיניו בטקסט של רעהו, אלא כחממה, כמקום מגונן, המפתח במשתתפים קשב, אמפתיה וההכרה בשוויון ערך האדם. לכל אדם יש סיפור, לכל אדם יש סגנון וכל אדם רשאי וזכאי לבטא את עצמו בדרכו.
סדנה לכתיבה אינה אמורה להיות בית דין שדה לכותבים. אם היא מתנהלת כך, היא לא רק חוטאת למטרתה, אלא יוצרת בקרב משתתפיה מחסומים, שאחרי כן קשה לתקנם. לכן, כאשר אני פותח מפגש ראשון של סדנה, שעל פי רוב הוא בין זרים, אני תמיד מבקש מן המשתתפים להשאיר את הצנזור ואת המבקר הפנימי שלהם בחוץ, ומתיר להם לומר רק דברים טובים איש על יצירת רעהו. בתחילה זה נראה מלאכותי. אחרי כן מתרגלים להקשיב, לעודד ולתת ביקורת בונה.
בתוך סמסטר אחד, כל משתתפי הסדנה רוכשים אמון וביטחון ביכולתם לכתוב, ואז הדברים כבר מתנהלים אחרת לגמרי.
הסדנה לכתיבה איננה שיעור דקדוק או תחביר. היא נועדה לעודד בני אדם לכתוב טיוטה ראשונה, וללמדם את סוד השכתוב. תיקוני הלשון והעריכה הם שלבים מתקדמים בכתיבה, ואין לערבבם עם הכתיבה הראשונית, שמוטב שתהיה משחקית, מענגת, ובעיקר חופשית מביקורת ומצנזורה פנימית או חיצונית.
אם אתם נרשמים לסדנה, ונתקלים במנחה, הפותח מיד את הסדנה לדיון בכתבי המשתתפים, מבלי להציב סייגים וכללים לביקורת, הגעתם למקום הלא נכון. מקום, שיפגע בתשוקת הכתיבה שלכם ויבלום אותה. קומו ולכו משם כמה שיותר מהר. אתם רוצים לכתוב, לא להידון ברותחין. ראוי לומר לכם מתי הטקסט שלכם אינו בהיר די צורכו. לא ראוי לצלוב אתכם על סגנונכם.
תלמידה שלי, שסובלת מדיסלקציה חמורה, סיימה לא מכבר כתיבתו של ספר שלם, מותח ומרתק, המעבד במתכונת מותחן חוויית חיים קשה, שחפרה והוציאה אותה מתוכה. תלמידה אחרת השלימה ספר משפחה, אחרי שהייתה בתרדמת במשך חודשים ארוכים. לא מדובר בניסים, אלא בבני אדם, שקיבלו היתר לכתוב בדרכם ובסגנונם את סיפורם. גם אני נכשלתי, לעתים רחוקות, בבלימת כותב. אך תמיד אירע הדבר מתוך קושי הכותב לקבל את הכוונתי, ולא מתוך רוח כוללת ששרתה על הסדנה.
בכתיבה ראשונה תמיד יש תכנים גלויים, תכנים חצי גלויים ותכנים סמויים. זו דרכו של עולם. לא ניתן לבטא הכול בכתיבה ראשונה, אלא בכתיבה חוזרת. הקסם האמיתי של הכתיבה מצוי בשכתוב. במעבר על הטקסט אחר זמן, בפיתוח הטקסט. גם גדולי הסופרים לא שמטו יצירות פאר משרוולם.
אבל עיקר כוחו של טקסט נובע מן האותנטיות הרגשית שלו. ולאותנטיות כזו, לתחושת אמת בכתיבה, אי אפשר להגיע תחת ביקורת חותכת או הקפדה על כללים נוקשים, אלא במקום שיש בו חברות ויש בו חמלה וקשב.
אין טוב ואין רע בכתיבה. לכל אדם יש את סגנונו, והוא מתפתח מכל מה שחווינו וקראנו. אם נרשה לעצמנו לכתוב, נתמיד בזה, ונהיה אמתיים בינינו לבין עצמנו, הכתיבה תתפתח ותתגלה. ואז, מי יודע, אולי גם אתם תאחזו בידיכם בעוד כמה שנים רומן שכתבתם.
עוד על שיטתי בסדנאות הכתיבה שלי תוכלו לגלות בסדרת הסרטונים בכתובת הבאה.
סדנאות הכתיבה החדשות שלי מתחילות בקרוב, כדלקמן (בכולן ישנם 12 מפגשים עוקבים, החל מתאריך הפתיחה):
קורסי מתחילים באוניברסיטה הפתוחה ובמכללת כנרת
יום שלישי הקרוב, 17.1.17, בשעות 17.30-20.30, במסגרת "חשיפה," הכפר הירוק, רמת השרון. טלפון להרשמה: ורדה, 03-7660662 (סדנה זו סגורה להרשמה, אלא אם כן את/ה מוכרח/ה להתחיל ללמוד מיד:))
יום שישי 3.3.17, בשעות 09.00-11.30, במכללת כינרת. טלפון להרשמה: 04-6653762, 04-6653610.
יום שני 6.3.17, בשעות 10.00-13.00, במסגרת "אסכולות," בית הכט, חיפה. טלפון להרשמה: ורה, 04-8269216.
יום שלישי, 7.3.17, בשעות 10.00-13.00, במסגרת "אסכולות", בית איילה, תל אביב. טלפון להרשמה: ריקי, 03-5278504.
יום ראשון, 26.3.17, בשעות 17.00-20.00, במסגרת "חשיפה," הכפר הירוק, רמת השרון. טלפון להרשמה: ורדה, 03-7660662.
קורסי מתקדמים באוניברסיטה הפתוחה
יום ראשון, 5.3.17, בשעות 10.00-13.00, במסגרת "אסכולות", בית איילה, תל אביב. טלפון להרשמה: ריקי, 03-5278504. לקורס זה יכולים להירשם רק מי שלמדו אצלי קורס מתחילים. אינני מקבל אליו תלמידים שעברו סדנאות אצל אחרים.
קורסי כתיבה פרטיים/יחודיים
קורס מיוחד ביסודות הדמות: קורס ממוקד שיעסוק בעיצוב דמויות. המפגשים יתקיימו במסגרת פרטית ברמת השרון או בתל אביב. הקורס יכלול שישה מפגשים בני שלוש שעות, ויתקיים בימי ראשון, בשעות 17.00-20.00, בתאריכים הבאים: 12.2.17, 19.2.17, 26.2.17, 5.3.17, 12.3.17 (שימו לב, זה ערב פורים), 19.3.17. בקורס זה מוזמנים להשתתף גם מי שאין להם רקע קודם בכתיבה ו/או בוגרים סדנאות של אחרים.
קורס בוגרים: קורס זה יהיה קורס מתמשך, ללא הגבלת זמן. הוא מיועד לקבוצת תלמידיי הנהדרת מימי שלישי בתל אביב, המסיימים בקרוב את קורס המתקדמים, ולכל תלמידיי בעבר, שעברו כבר קורס מתקדמים אצלי ורוצים לכתוב ספר. הקורס יתקיים בימי חמישי בשעות 20.00-22.00 בערב באמצעות כיתה וירטואלית באינטרנט ובדיקת עבודות שבועית באתר שלי. אחת לשלושה חודשים נקיים מפגש פנים אל פנים בקיבוץ תובל. הרשמה: ilan@isheinfeld.com.
*
בקרוב אודיע בנפרד על פתיחתה של סדנת כתיבה שלי בתובל או בכרמיאל.
אשמח לראותכם/ן בין תלמידיי ותלמידותיי.
אודה לכם על שיתוף פוסט זה בעמוד בפייסבוק שלכם/ן.
בתודה מראש,
אילן שיינפלד.