כללי

עצוב לראות עיתון סגור.

בשנים האחרונות גזרתי על עצמי שתיקה בענייני אקטואליה. אבל המאבק של עובדי ערוץ 10, וכעת המאבק של עובדי "מעריב," פשוט קורע את לבי. כיוון שהייתי עצמי עיתונאי ועורך ספרות במשך שנים רבות, ואחרי כן איש יחסי ציבור, עבדתי עם מרבית כלי התקשורת בארץ, אם כעורך וככותב ואם כאיש יח"צ, ובעבורי, האנשים שפוטרו מן העיתונים שנסגרו כבר, ואלה שחיים באי-ודאות לגבי המחר כעת, אינם רק שמות. הם חברים, בני אדם, בעלי משפחות.

את "על המשמר" סגרו גיורא פורמן ויוקי גרוספלד, אם אינני טועה, מתוך החלטה כלכלית. העיתון נקלע לקשיים, והקיבוץ הארצי הגיע למסקנה שמוטב לוותר עליו. למרבה מזלי, אריאנה מלמד סידרה לי אז עבודה כמשכתב לילה ב"חדשות," כך שהספקתי לעזוב את "על המשמר" לפני סגירתו ממש. אבל הטראומה נותרה בי עד עצם היום הזה.

"על המשמר" היה סוג של בית בעבורי. מקום שגדלתי בו ככותב וכאדם. סבר פלוצקר, רוביק רוזנטל, שלי יחימוביץ', חנה קים, אבי בניהו, אלכס פישמן, ועוד רבים רבים אחרים, היו בין עמיתיי שם. אך יותר מבית, הוא היה גם במה של שמאל חכם, מעמיק, דעתני. מקום ללמוד בו מה זה הומאניזם ושיוויון וזכויות אדם. סגירתו ציינה לא רק שלב בהתפרקות התנועות הקיבוציות מנכסיהן, החומריים והרוחניים כאחד, אלא גם שלב בהתפרקות השמאל הציוני בארץ הזאת.

אחרי כן באה סגירתו של "דבר." שוב, מקום שכתבתי בו, ופרסמתי בו אחרים, מקום שהיה פתוח בעבורי כמו בית. אהבתי מאוד לבוא לשם, להיפגש עם טוביה, עם צבי, או לרדת לקפה "תמר" ולשוחח שם עם העיתונאים.

ואז באה סגירת "חדשות." אני ממש זוכר את הבוקר הזה. הייתי בכניסה למלון "דן פנורמה" כששמעתי את הידיעה על כך ברדיו. והייתי בהלם. אף על פי שעבדתי ב"חדשות" זמן קצר, כמשכתב לילה תחת עולה של טלי בן עובדיה, אז עורכת לילה והיום עורכת מוערכת בטלביזיה, גם שם יצרתי קשרים עם האנשים, כמו בוקי נאה, ורבים אחרים, וגם סגירתו הממה וציערה אותי כסגירת קודמיו.

כלי תקשורת נסגרים כאשר אין להם ביקוש בצורת קוראים ומנויים, או כאשר לבעלים שלהם נמאס להפסיד כסף. הם נסגרים כתוצאה משינויים בכלכלה הגלובלית והמקומית וכפרי או כסימן מקדים של שינויים סוציולוגיים. אבל לפעמים, כלי תקשורת נסגרים גם בשוגג, כתוצאה מהחלטה 'מושכלת' שגויה של מחולליה. כזו הייתה סגירתו של "על המשמר," בעיניי, שלא אסלח עליה לעולם למי שחוללו אותה, וכך גם האיומים על ערוץ 10 ועל "מעריב."

הנפילה של "על המשמר," "דבר" ו"חדשות" חיסלה את העיתונים הקטנים וחיזקה את התחרות בין "ידיעות אחרונות," "מעריב" ו"הארץ." כיוון שהתרחשה במקביל לפיתוח העצום של שוק הטלביזיה כאן, משוק חד-ערוצי (הערוץ הראשון) לרב-ערוצי, וכיוון שהייתה הדרגתית, היא עברה יחסית בשקט.

אבל כיום, סגירתם של ערוץ 10 או חלילה של "מעריב" לא תהיה טריביאלית. היא מסוכנת מאוד לדמוקרטיה בישראל, לעקרון ריבוי הדעות, לקיומה של עיתונות חופשית כמשמרת ריבוי דעות. לכן, ציפייתם של עובדי ערוץ 10 ושל עובדי "מעריב" להתערבות ממשלתית בגורל כלי התקשורת האלה אינה מופרכת. אף על פי כן שהם מוחזקים בידיים פרטיות, הם מהווים חלק מהותי ומשמעותי מנוף ומנפח התקשורת כיום בישראל. ועם כל הכבוד ל"ישראל היום," שאני קורא כמו שאר העיתונים, מדי יום, אסור לחברה הישראלית להצטצמם עוד בנוף התקשורת שלה, מפני שזה יביא אותה לכדי סכנה גדולה. סכנה של מונוליתיות של הימין על כלי התקשורת, כזו, שגם אם את/ה איש ימין, ראוי שתתנגד לה. מפני שחיסול האפשרות לריבוי דעות בארץ משול כמסמר בארון המתים של ישראל. וחס וחלילה שנגיע לזה. בשום זמן.

מודעה

אילן שיינפלד

כתיבה וקריאה הן בעבורי אורח חיים וגם הכרח. אני אדם המגלה את עולמו במלים. התחלתי לכתוב בגיל ארבע-עשרה, ומאז אני כותב שירה וסיפורת, מחזות ותסריטים, ספרי הדרכה בכתיבה ועוד, למבוגרים ולילדים.

תגובה אחת

  1. בנוגע לצד הרע של הטוקבקים שזה לשון הרע, הטרדות וכל מה שהזכרת – כיום לכל הטוקבקיסטים יש פחד מפני תביעה, כי אפשר לזהות את כתובת האיי.פי. של כל טוקבקיסט חצוף.

  2. אילן,
    לא האשמתיך בפוסט ציונות חלילה- האצבע המוקיעה מכוונת מבחינתי כלפי חלק מעיתונאי 'הארץ'. כמובן שציונים רבים וטובים הם אנשי שמאל, מה גם שמרביתו של העם בעידן הנוכחי התמרכז, כך שאין לי בעיה עם רבים מחבריי בשמאל השפוי.

    באשר למונוליתיות, כוונתי הייתה לומר שכאשר יש סכנת מונולותיות של כלי תקשורת מהימין, אזי המוזות זועקות. אבל כאשר התקשורת, ו'הארץ' בתוכה, היא בעלת אוריינטציה שמאלית מובהקת בחלקים נרחבים שלה (הן בתקשורת הכתובה והן בזו האלקטרונית), זה משום מה תקין ולא מסוכן בעיני פובליציסטים כמוך. אני יכול גם לתת דוגמאות מתחום תעשיית הקולנוע המקומית וחוגי מלומדים באוניברסיטאות, שמאחורי חזותם הליבראלית לכאורה, הם לא פחות מטרוריסטים רעיוניים, שאינם מוכנים לקבל דיעות שונות משלהם, או כאלו הזולגות ימינה, רחמנא ליצלן…

    ריבוי דעות הכרחי וחשוב, הן מימין והן משמאל.

  3. ארז,
    אני רחוק מלהיות פוסט ציוני, ולא כל איש שמאל הוא בהכרח גם פוסט ציוני. יתר על כן, כמה מ'חבריי' מן השמאל יגחכו כשישמעו שאני מזוהה כאיש שמאל. מעבר לכך, מונוליתיות היא מצב של שליטה של דעה או תפיסה אחת על פני מרחב תרבותי שלם. אי אפשר לקשור בינה לבין "הארץ," מפני שהוא עיתון דל-תפוצה, יחסית, ולכן אינו יכול להיות 'מונולית.'
    אילן.

  4. ומה עם המונוליתיות של השמאל בדמותו של "הארץ"? מעניין שכשהדברים נוגעים לצד השמאלי, שלא לומר הפוסט ציוני של המפה התקשורתית, זה בסדר. כתבה יפה ונוגעת זולת הפיסקה המיותרת האחרונה.

  5. שלום חגי,

    תודה לך על תגובתך. לא התעלמתי מן האינטרנט, פשוט בחרתי לא להכליל אותו ברשימה הקצרה הזאת, מפני שאי אפשר להכיל הכל בפוסט קצר. אתה כמובן צודק, שהאינטרנט שינה את פני מפת התקשורת בעולם בכלל, ובישראל בפרט. אבל אינני מקבל את העובדה, שכל כותב טוקבק/בלוג הוא עיתונאי. עיתונאות היא מקצוע, שיש לו חוקי אתיקה ואתוס והיסטוריה. תופעת הטוקבק היא בעיניי רעה חולה, תוצר לוואי של התפתחות טכנולוגית מבורכת, שמוטב כי תחלוף מן העולם. היא מעודדת לשון הרע, הטרדה, הלבנת פני אדם ברבים, ואין דבר בינה לבין חופש הביטוי.
    אילן.

  6. אילן….בכל המאמר הזה התעלמת מהאינטרנט, ממגון של אתרי חדשות ודעות ותחקירים ממוסדים ולא ממוסדים,
    למטרות רווח ושלא למטרות רווח. לדעתי היום כל כותב טוקבק ,אם הוא לא טרול מקלל או דמגוג אלא כותב לענין ומאיר זוית חדשה לכתבה ,הוא עיתונאי. האינטרנט שינה את חוקי המשחק.
    חלק גדול מהמידע החדשותי והדעות והרעיונות אני קורא באינטרנט, יש היום מליון עיתונאים במדינת האינטרנט הישראלי…

    המהפכות הגדולות בתולדות האנושות: שנת 4,100 לפני הספירה – המצאת כתב היתדות בשומר ולוחות החימר.
    שנת 2,500 לפני הספירה, המצאת הנייר הראשון, הפפיירוס.שנת 1,000 לפני הספירה – המצאת הכתב האלפה באטי. שנת 1450 לספירה המצאת הדפוס של רוטנברג.
    שנת 1900- הדפוס החשמלי.
    המאה ה 20- רדיו,קולנוע וטלויזיה- העברת אינפורציה קולית וחזותית אבל חד צדדית.
    1993- האינטרנט מתחיל……

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אולי יעניין אותך
Close
Call Now Button