החיים, ההורות, הכתיבה ומה שביניהם (63)
אם אכן האומיקרון "מדבק בצורה לא נורמלית" כפי שאמר הערב ראש הממשלה בישיבתה, ורק "בעוד שבוע או שבועיים נדע את חומרת המחלה… ובעוד כשלושה שבועות נשחרר מדינות אדומות כי כבר לא יהיה בזה טעם" – לא ברור למה מחכה הממשלה. עליה להעביר מיד ללמידה מרחוק את כול מערכת החינוך.
מומחים בכול העולם, וגם בישראל, מדווחים על עלייה דרמטית בהדבקות בקרב ילדים, ובחו"ל גם עלייה באשפוזי ילדים בשל קורונה, ופרופ' ערן סגל שלנו מזהיר מפני הכפלת ההידבקות מדי יומיים. לפי הדיווח בווי נט, בישיבת הממשלה גם הוצגה מצגת, לפיה יש בבריטניה עלייה משמעותית בשיעור הילדים בני 0-4 המאושפזים בבתי החולים. בשבוע האחרון הוכפל בבריטניה מספר הילדים המאושפזים, והוא הגבוה ביותר מתחילת המגיפה.
ממצאים מדאיגים אלה מגיעים אלינו בשעה שבישראל, מבצע החיסונים של ילדים נכשל. אם בשל מגפת הפייק ניוז, אם בשל חשש ההורים, אם בשל הקשיים בחיסון ילדים בבתי הספר, בשל השרה או המנכ"ל, זה בכלל לא משנה. עובדה היא, שמרבית ילדי ישראל אינם מחוסנים מפני הווירוס, הם פגיעים לכול הווריאנטים שלו, וכבר אי אפשר לטעון שהם חוטפים את זה בצורה קלה. תסמונת הפימס נוכחת, וגם הלונג קוביד. וזה מאד מסוכן.
עכשיו, שהגיע החורף, הילדים גם לומדים בכיתות סגורות ונמצאים עם חבריהם במשך שעות ארוכות בחללים סגורים. בתנאי מזג האוויר השורר כאן כעת, מוסדות החינוך יהפכו בן-לילה למוקדי הידבקות המוניים. במציאות שכזאת, השתת הגבלות על מסיבות חג המולד ופורים וסגירת השמיים לא יועילו בדבר. בפני הממשלה עומדות בדיוק שתי ברירות – העברת מערכת החינוך ללמידה מרחוק, או הדרדרות מהירה של ישראל לגל חמישי של קורונה, שבו לפחות מחצית מן המאושפזים, אם לא המתים, יהיו ילדים.
הקורונה היא מחלה שלא ברא השטן. היא ערמומית, לא צפויה ומתפתחת. היא מעמידה בספק כול מסקנה שהגענו אליה בעקבות הגל הראשון, השני וכך הלאה. זן האומיקרון, למשל, מדביק יותר דווקא מחלימים ומחוסנים. עובדה זו יכולה לשמש בידי מתנגדי חיסונים ומכחישי קורונה, ולהחריף את אי אמונם במדע, במערכת הבריאות ובמערכת הפוליטית, אך בכך גם להחיש את אובדנם. האמת בנוגע לקורונה היא קשה לעיכול ובלתי נתפסת. זה וירוס מתפתח, שהעמיד את האנושות כולה בתנאים קשים של קיום במצב ממושך של אי-ודאות. אין שום ודאות לגבי הקורונה מלבד זאת: היא כאן, היא מתפשטת, היא ערמומית והיא הורגת. ומזה צריך להיזהר.
לאור כל הדברים האלה, ניתן לצפות מראש הממשלה ומשריה לא לחכות עד שיהיה הכרח להטיל כאן סגר. תחת זאת, שינהגו כפי שנהגו באחריות עד כה, יקדימו תרופה למכה, ויודיעו על העברה מיידית של מערכת החינוך ללמידה מרחוק. כך אולי יצליחו לבלום את התפשטות זן האומיקרון בארץ, ויצילו את ילדינו מן המגפה.
מחיר המעבר מלמידה פיסית ללמידה מרחוק הוא ברור. ברמה הנפשית הוא פוגע בילדים ובכישוריהם הרגשיים והחברתיים, אבל שומר על חייהם. ברמה הכלכלית, סגירתה הפיסית של מערכת החינוך תביא לצמצום כוח האדם במשק ולפגיעה ביכולתו לתפקד, מפני שהורים יצטרכו להישאר עם ילדיהם בבית, וללוותם בשיעוריהם מול המחשב.
אבל הילדים שלנו אינם יכולים לשמש בני ערובה לכלכלת ישראל, והקורונה לא הולכת מכאן לשום מקום. בפגיעה הרגשית בילדים יש לטפל בכול הכלים האפשריים גם בשעה שמערכת החינוך סגורה פיסית, וישנם כאלה. שיחות זום עם פסיכולוגים, יציאה לטבע או ללימודי חוץ בצורה זהירה ומדורגת, עבודות יד ובית בערכות שניתן לחלק לבתים ועוד. ואילו בפגיעה בכלכלה כתוצאה מהשבת ההורים הביתה צריך לטפל באמצעות מענקים והקלות מס אם למעסיקים ואם לעובדיהם. אבל אי אפשר להשאיר את מערכת החינוך פועלת פיסית, בשעה שהגל החמישי כבר כאן. המצב הזה הוא בלתי אפשרי.
ראש הממשלה אמר היום, שעל כול משפחה להתכונן לגל החמישי, והותיר את אמירתו סתומה. על רקע אי סגירת מערכת החינוך ניתן לפרש את אמירתו כאילו 'איש הישר בעיניו יעשה' הן בנוגע לשליחת ילדיו למוסדות החינוך והן באשר לכלכלת ביתו. לאמירה זו יש טעם מר של הסרת אחריות והעברתה לכתפי ההורים.
לא כך אמור ראש ממשלת השינוי להתבטא, ולא כזו היא הרוח שממשלה זו אמורה לטפח. מוטב לראש הממשלה לדבר על אחריות הדדית, על ערבות הדדית, על כך שהמדינה תעשה הכול לסייע לאזרחיה לעבור את התקופה הזאת בשלום, אך בו-בזמן מבקש מכול משפחה לעשות הכול כדי להיטיב עם עצמה ועם סביבתה. לחסוך כסף ליום צרה, לעבוד מהבית, לעבור השתלמויות מקצועיות במידה ויש צורך בשינוי מקצועי בשל מגפת הקורונה, ובראש וראשונה – להיבדק תדיר, ולהתחסן.
ערב טוב.